Geomembranın Özellikleri Nelerdir?

Geomembranın Özellikleri Nelerdir

Geomembranın Özellikleri Nelerdir?

Geomembran; sentetik bir malzemeden yapılan ve kimyasal maddelerden etkilenmeyen, mukavemeti yüksek bir üründür. Özellikle yapılarda geçirmemezlik özelliğinden dolayı, çok fazla tercih edilmektedir. Geomembran kırılgan değil oldukça esnek bir üründür ve UV dayanımına sahiptir. Dayanıklı ve uzun ömürlü olan Geomembran deforme olması durumunda kolayca tamir edilir ve oldukça ekonomiktir. Delinme ve çatlamaya karşı hemen deforme olmamaktadır. Kimyasal maddelere karşı da dayanıklılık gösteren bir malzemedir.

Geomembranları Nasıl Kullanılırlar?

Geomembranları Nasıl Kullanılırlar?

Geomembranlar sevk edilirken rulo halinde olmalı; yükleme, taşıma ve depolama işlemlerinde ürüne kesinlikle zarar verilmemelidir. Kimyasallardan, kirden, çamurdan ve sıcaktan korunacak biçimde temizlenmesi gerekmektedir. Geomembran uygulanacak alanın zemini önceden kazılmalı ve zemin sıkıştırılmalıdır. Zayıf olan ve çöküş yaşanabilecek bölümler iyi doldurulup sıkıştırılmalıdır. Kaplanacak yüzey düzleştirilmeli ve kesici taşlar varsa bunlar zeminden arındırılmalıdır. Su birikintilerinden ve çok fazla nemden, geomembranı uzak tutmalısınız. Geomembran serilmeden önce uygulama videoları izlenmeli ve proje dâhilinde kazılmalıdır. Hendek köşeleri sivrilikten arındırılarak yuvarlaklaştırılmalıdır. Taşıma esnasında geomembranı delici ve kesici aletlerden uzak tutmak gerekiyor.

Panellerin açılması için kullanılan yöntem geomembranda kıvrışmalara ve çizilmelere sebep olmaktadır. Geomembran üzerine gerekli ağırlıklar koyularak, rüzgarın kaldırması önlenmelidir. Geomembranı çok soğuk havalarda uygulamamalısınız. Hava sıcaklığı 0 derece ila 40 derece arasında ise, geomembranı rahatlıkla uygulayabilirsiniz.  Yağmur, kar veya dolu yağarken kesinlikle kaynak işlemi yapılmamalıdır. Yapılması gereken kayna füzyon ve extrüzyon kaynağıdır. Kaynaklar en az kırışıklık olacak biçimde yapılmalıdır. Geomembran panellerine  füzyon kaynağının yapılabilmesi için 10 cm, ekstrüzyon içinse 7.5 cm olmalıdır. Geomembranın çok fazla kullanıldığı alan mevcuttur. Sulama havuzlarında, artıma havuzlarında, tıbbı atık alanlarında, zehirli madde atık alanlarında, deniz mahsullerinin yapıldığı alanlarda, bitki arıtma tesislerinde, alt geçit ve buna benzer çok fazla yapıda kullanılmaktadır.

Yüksek ve ya duruma göre düşük yoğunluklarda polietilen kullanılarak imal edilen geomembran, düz ve pürüzlü biçimde imal edilebilmektedir. Jeoloji ve zar kelime anlamlarından türetilen geomembran, kullanıldığı zeminleri kaliteli biçimde kaplamaktadır. Bu zemin malzemesi artık depoların zemininde de kullanılmaktadır.

Geomembranın zemine uygulaması sonucunda, toprağın yer altı suyuna karışması önlenmektedir. Fiziksel koşullara ve kimyasallara karşı da dayanıklı bir üründür. Geomembranlar levha biçiminde ya da rulo halinde olmaktadır. Kimyasal direnci fazla olduğundan dolayı, katı atık sahalarında bu ürün özellikle güvenlik amacıyla kullanılmaktadır. Madencilik sektöründe oluşturulan sızıntılar, atıklar, tortular, toksitler ve buna benzer malzemelerin toprakla karışmasını önleyen geomembran, oldukça etkili bir zemin malzemesidir. Maden filtreleme, çöp depoları ve sızıntı havuzları geomebran sayesinde toprağa karışmamakta, böylelikle bizimle birlikte tüm dünyanın sağlığı korumuş olmaktadır.

Geomembranı projesini çizdirirken, satın alırken ve planlamasını yaparken mutlaka önceden bilgilendirilmeniz gerekmektedir. Zemine uygun olan alan teslim edilirse çevresel faktörlerin uygulanması, bulunduğu bölge için çok önemlidir. Geomembranın zarar görmemesi için, tüm güvenlik önlemlerinin alınması gerekmektedir.

Detaylı Bilgi ve İletişim İçin: geobera.com