Günümüzün en fazla konuşulan ve tartışılan konularının başında; zeminlerin sağlam olmaması ve bu durumun insan hayatına ciddi riskler oluşturması gelmektedir. Yaşanan depremler, seller, erozyonlar nedeniyle yapılar ve insanlar zarar görebilmektedir. Su toprağa ve temele sızdığında binanın ve yapının üstü ne kadar sağlam olursa olsun çöker. Bu gibi riskli durumlara maruz kalınmaması için bazı önlemlerin alınması gerekmektedir. Teknolojinin ileri derecelere yükselmesinden dolayı, zeminle alakalı yeni ürünler çıkmaya başlamıştır. Özellikle inovatif malzemeler yapıları daha fazla güçlendirmekte ve harcanan paranın daha uzun ömürlü olmasını sağlamaktadır. Peki neden bunları size anlatma gereği duydum? Şimdi size geosentetik malzemeden bahsetmek istiyorum.
Geosentetik nedir; Geosentetikler yapıların zeminlerinde kullanım kolaylığı sağlayan, özellikle yapı sektöründe sıklıkla kullanılan ürünlerdir. Polimer içerikli malzemeden üretilen, inşaat sektöründe çok yaygın kullanılan, mühendislerin tercih ettiği, klasik yöntemlere iyi bir alternatif olan, sentetik bir malzeme türüdür. Geosentetikler üretim türüne göre birbirinden ayrılmaktadır.
- Örgülü geosentetikler
- örgüsüz geosentetikler
- ısıl işlem ile üretilen geosentetikler
- iğneleme yöntemiyle üretilen geosentetikler
piyasada rağbet gören ürünlerdir.
Geosentetik denildiğinde genelde akıllara; geogrid, geotekstil, geomembran, geosentetik kil örtüler, geokompozitler, geomatlar, drenaj levhaları ve geotüpler gibi farklı çeşitler gelmektedir.
Geosentetik Ürünler Nerelerde Kullanılmaktadır?
Çok fazla kullanım alanına sahip olan geosentetik, sadece zeminlerde değil duvarlarda da kullanılmaktadır. Dilerseniz bu malzemenin nerelerde kullanıldığına birlikte bakalım.
- İstinat duvarlarında
- Dere ıslah çalışmalarında
- Liman ver kıyıların zemin ve duvarlarında
- Zeminleri güçlendirmek için
- Dolgu barajlarında
- Demiryolu platformlarında
- Karayollarında
- Açık ve kapalı olan kanallarda
- Erozyon oluşabilecek bölgelerde
- Filtrasyon koruma ve drenaj çalışmalarında
- Şev stabile güçlendirmede
- Katı atık depolamada
- Atık su depolamada
- Asfalt donatılarında
Örgüsüz Geotekstil Nedir?
Milimetreden ince, saf ve polyester esaslı olan, iğneleme ve ısıl işlemle üretilen, renkleri koyu olan, örgüsüz tekstil malzemesidir diyebiliriz. Örgüsüz geoteksiller filtre olarak da kullanılmaktadır. Yapılan uygulamalarda ince ve kaba malzemelerin beraber kullanılmalarında, ince malzemeler diğer malzemelerin gözeneklerini tıkamaktadır, bu durumun oluşmaması için örgüsüz geotekstil kullanılır. Suyun kontrolünde filtre ve yataklama görevi görür. Bu malzeme genelde drenaj kanallarında, boru kaplamalarında, sahillerde yapılan bina ve duvarlarda, tünellerde, istinat duvarlarında kullanılmaktadır. Temelin alt kısmında kullanılan bu malzeme; temelin zeminle arasında set olur, zeminin stabilizasyonunu sağlar, binanın oturma riskini azaltır. Sahi kenarlarında çok fazla dalga oluşmaktadır. Oluşan dalgalar yapılara zarar verebilir, bu malzeme sayesinde dolgu malzemesinin yer değiştirmesi önlenir, filtre ve yataklama görevi de görür.
Dayanımı yüksek olan bir ürün olduğu için, terasların çatılarında ve ısı yalıtım levhalarında kullanılmaktadır. Alt kısımda kalan malzemeleri koruma özelliğine sahiptir ve çimentonun suyunun aşağıya akmasını önlemektedir. Basıncı yayma etkisi mevcuttur, bina temellerini su yalıtım uygulamasından korumaktadır. Açık alanlarda kullanılabilen geomembranlar aşırı sürtünme, delinme ve zedelenmelere karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Özellikle çatı sistemlerinde su ve nem tutucu özelliğe sahiptir. Yüzeyin üst kısmına rulo halinde getirilerek serilen geotekstil yüzeye, net temas oluşturmak için serilmelidir. Dolgu esnasında geotekstil kaymasını önlemek için, önceki geotekstil altına 25 cm bindirilerek uygulanmalıdır.
Örgüsüz Geotekstil Avantajları Nelerdir?
İçeriğinde polyester elyaf vardır, sık iğneleme ve üretim teknolojisi kullanılarak yapılması, elyafın homojen dağılmasını, böylelikle ürünün kaliteli olmasını sağlamıştır. Ürünün 6 metre genişliğe kadar üretiminin olması, büyük alanlarda hızlı işçilik yapılmasına neden olur. Hızlı ve kolay uygulaması sayesinde yapıların zemin ve çatılarında, çok fazla tercih edilmektedir. Üretim teknolojisinin farklı olması nedeniyle diğer geotekstillere göre, daha dirayetli ürünlerdir.
Geosentetik Kil Örtü Nedir?
Örgülü ve örgüsüs geotekstillerin içine betonit malzeme yerleştirilir ve ardından toplu olarak iğnelenirler, işte yapılan bu malzemeye geosentetik kil örtü denir. Genel olarak üst tabakası örgüsüz, alt tabakası ise örgülüdür. Bazı uygulamalarda her iki kısmı da örgüsüz geotekstil olabilir. Geosentetik kil örtünün amacı geçirimsizliği sağlamak ve çürümez olma özelliğidir. Orta kısımda bulunan tabaka betonit olabilmekte, nem aldığında yüksek genleşmekte ve genleştikçe, malzemeye baskı uygulamakta, böylece geçirimsizlik değerine ulaşmaktadır.
Geosentetik kil örtünün kullanıldığı alanlar nerelerdir?
Özellikle bina izolasyonlarında sıklıkla kullanılan geosentetik kil örtüler, her geçen gün yaygınlaşmaktadır.
-
- Suni göletlerde
- yangın söndürme göletlerinde
- su tutma havuzlarında
- hidro elektrik santrallerde
- katı atık depolama alanlarında
- aklınıza gelebilecek daha birçok projede kullanılmaktadır.
Geçirimsizlik ile alakalı bir işiniz mevcutsa, bu ürünü kullanabilirsiniz.
Depremlerin artması ve doğa olaylarının yıkıcı sonuçlarının olması nedeniyle zemin ve bina sağlamlığı önemli konuma geldi. Sadece yaşam alanları değil köprüler, tüneller, futbol sahaları, yollar ve tüm yapıların, geosentetik ürünleri kullanması gerekmektedir. Bir işin temeli ne kadar sağlam tutulursa bunun paralelinde yapı da o kadar sağlam olmaktadır.
Geosentetik üretmek ve uygulamak tamamen uzmanlık alanlıdır. Üretilen geotekstillerin kalitesi yetmez, uygulama doğru yapılmazsa faydadan çok zararını görebilirsiniz. Özellikle şehirleşmenin artış göstermesiyle birlikte yapılara olan önem artış göstermektedir. Seller, fırtınalar, dalgalar ve toprağa sızan sular, yapıların temellerine zarar vermektedir. İşte tam bu noktada mühendisler ve bu alanda faaliyet gösterenler, geosentetik ürünlerin kullanımına yönelmişlerdir. Sizin de geosentetik zemin çözümlerine ihtiyacınız varsa, önceden titiz bir araştırma ve hesaplama yaparak alım işlemini başlatmalısınız. Geosentetiklere verilecek paralar kesinlikle boşa gitmez, bilakis tüm yapıyı ayakta tuttuğu için size kâr sağlar.