Geotekstillerin Tanımı ve Tasnifi!

geotekstil

Geotekstiller, polyester, polipropilen, polietilen, naylon, polivinil klorid gibi sentetik malzemelerden üretilen geçirgen örtülerdir. Bunlar örülerek (dokunarak-woven) ya da yukarıdaki malzemelerin fiberleri özel makinelerde işlenip, preslenerek, örgüsüz olarak imal edilir.

Geotekstiller çok yönlü fonksiyonel karaktere sahip olduklarından bunların tasnifi tek bir kritere göre yapılamamaktadır. En doğru tasnif malzemenin özelliği, menşei ve imalat yöntemi dikkate alınarak yapılacak tasniftir.

Buna göre geotekstilleri, klasik geotekstiller, özel geotekstiller ve kompozit geotekstiller olarak üçe ayrılmaktadır.

geotekstil-nedir

Klasik Geotekstiller!       

Klasik teknik teknolojileri ile gerçekleştirilmiş dokunmuş triko kumaşlar ve dokunmamış şeklindeki geotekstillerdir. Dünyadaki en çok kullanılan geotekstilleri oluştururlar.

Dokunmuş Klasik Geotekstiller!

Tekstil sanayinin bilinen dokuma tezgahlarında sentetik ipliklerden kumaşlar gibi örülerek, dokunarak imal edilen geotekstillerdir.

Dokuma Olamayan Non-woven ( Dokumasız) Klasik Geotekstiller!

Dokuma olamayan ürün, iplikleri belli yönde ya da rastgele düzenlenmiş, mekanik kimyasal ve fiziki olarak bağlı, diğer bir ifade ile yün sanayinde kullanılan dokuma, dikiş, yorgan dikişi ya da herhangi bir yöntem uygulamadan üretilen geotekstillerdir. Dokumasız ürün mekanik, kimyasal ya da fiziksel vasıflarla üretilmiş veya birbirine tutturulmuş tek yönlü ya da gelişi güzel dizili elyaftan imal edilmiş tabaka, ağ veya iplikler, doğal bitkisel ya da sentetik menşeili olabilir.

Üretim teknolojisi, uzunluğu ihtiyaca göre değişebilen ve karmaşık bir yığın oluşturulabilecek şekilde taranmış esas ipliğin kullanımı ile başlar. Üç şekilde bağlanır.

Mekanik olarak: Malzemeye büyük bir dayanıklılık, önemli derecede uzama ve yumuşama temin eden bu yöntemde, birbirine geçmiş elyaflar, levhaların üzerinde düzenlenmiş iğnelerle bağlanmasıdır.

Isıtma Yöntemi: Elyaflar iğneleme usulüyle bağlanmakta, fakat sonradan çaprazlaştıkları noktalarda uygulanan bir ısıtma süreci ile sabitleştirilmektedir. Bu yöntem daha büyük bir dayanıklılık kazandırırken, uzama ve yumuşaklık azaltılmaktadır.

Kimyasal Olarak: Liflere reçine emdirilerek polimerize duruma getirilir. Reçine, elyafların çaprazlaştığı yerde katı bir yapıştırıcı bağ oluşturmaktadır. Bu yöntem malzemeye önemli bir dayanıklılık ve az uzama sağlamaktadır.

Geoteksil Kullanım Alanları!

Geotekstil darbelerin, çimento şerbetinin ve suların aşağıya inmesini önlemektedir. Temellerde mebran koruması sağlamaktadır. Binaların temellerinde yalıtım malzemesinin delinme riski yüksek olduğundan dolayı, basınç yayma etkisi olan geomebran kullanılmaktadır.

Yalıtımın serbest bir biçimde çalışmasını sağlayan ve yalıtımın üzerinde mukavemet etkisi olmasını önlemektedir. Kısacası geomebran zemini koruyan ve yapının zarar görmemesini sağlayan bir alt yapı ürünüdür.

Futbol sahalarında, köprülerde, bina temellerinde, barajlarda, göletlerde ve aklınıza gelebilecek çok fazla alanda kullanılmaktadır. Geomebran bulunduğu alanda drenaj sağlamaktadır. Teras bahçe drenajları ve perfore boru kaplaması yapılabilmektedir. Tünel ve istinat duvarı gibi dikey uygulama alanlarında drenaj sağlamaktadır.

Tüm alt yapı çalışmalarında rahatlıkla geomebran kullanılabilmektedir. Geomebran yapımı uzmanlık gerektiren bir iştir. Geomebran almak ve uygulatmak gibi bir talebiniz olursa, bizimle irtibata geçebilirsiniz.