Geofoam Nedir? Nerelerde Kullanılır?

geofoam

Yalıtım malzemesi geofoam sadece bina yapımında kullanılmaz. Ekolojik yalıtım malzemesi olarak klasik inşaat mühendisliğinde özellikle yol yapımında kullanılmaktadır. Daha sonrasında geofoam dolgu olarak adlandırılan bu malzemenin,  ısı yalıtım özelliklerinden tamamen farklı bir avantajı daha vardır. Düşük yoğunluğu ve kapalı yüzeyi nedeniyle geofoam uygulamasının baş materyali olan bu malzeme dolgu görevi görür ve örneğin çakıl gibi alternatif dolgu malzemeleri gibi batmaması onu bu anlamda öne çıkarmaktadır. Bu avantaj ile birlikte, geofoam dolgu sistemleri yolun stabilitesini arttırır. Geofoam temel dolgu malzemesi özellikle köprülerde, yol ile köprü arasındaki yükseklik farkını yıllar içinde mümkün olduğunca düşük tutmak için yolların altına yalıtım malzemesi işlevi ile de döşenmektedir. Büyük bloklar halinde kullanılır. Boyut nedeniyle kurulumu çok daha kolay, daha hızlı ve geofoam blok fiyatı açısından çok daha uygundur. Geofoam hafif dolgu ayrıca, başka amaçlar için kullanılan dolgu maddelerinden daha ucuza satın alınabilmektedir.

Hızlı Kurulum İçin Büyük Geofoam Blokları

geofoam-dolgu

Boyut karşılaştırması yapıldığında geleneksel yalıtım levhalarına kıyasla geofoam dolgu uygulaması çok daha fazla avantaj sağlamaktadır. Bu malzemenin trafik yüküne dayanabilmesi için daha yüksek basınç direnci sınıfları kullanılır. Boyutlar, malzemenin hızlı ve verimli bir şekilde işlenebilmesi için şantiyede optimize edilmiş ve her kullanım için uyarlanmıştır. Geofoam blokları, gereksinimlere göre ayrı ayrı uyarlanabilir. Mısır, Amerika, Malezya, İngiltere, İtalya, Fransa ve Arabistan gibi farklı ülkelere düzenli olarak ihracatlar gerçekleştiren Geobera ekibi olarak üretimini gerçekleştirdiğimiz diğer ürünlerimizde olduğu gibi standart ölçüler de mevcuttur:

  • 5000 x 1.250 x 1.000 mm
  • 5000 x 1.250 x 500 mm
  • 5000 x 1.250 x 1.000 mm
  • 5000 x 1.250 x 500 mm

Diğer formatlar müşteri isteği üzerine özel olarak tasarlanarak üretilmektedir. Montaj köpüğü veya PU köpüğü olarak da bilinen geofoam hafif dolgu inşaatta birçok şekilde kullanılabilir. Duvardaki boşluklara köpüğü yerleştirmek, delikleri kapatmak veya diğer boşluklar için bu anlamda inşaat köpüğü kullanılmaktadır.

Geofoam Nedir ve Geofoam Nereden Alınır?

Şişeden gelen bu yapay köpük, başlangıçta sıvı olan, daha sonra şişen ve katılaşan bir maddedir ve bu nedenle istenen herhangi bir çatlağa kolayca sığar. Poliüretan köpüğün kısaltması olan PU köpük, istenilen yerde sertleşir sertleşmez, kapılarda, pencerelerde veya çatlakları kapatmak için mutlak sabitleme vaat etmektedir. Bu nedenle inşaat köpüğü, inşaatta yalıtım ve yapıştırma için de idealdir. Kapalı bir ambalaj üzerinden hangi özel köpüğün sizin için doğru ve uygun olduğuna, duruma göre daha doğrusu hâlihazırda tasarladığınız projenize göre karar verilir. Çünkü geofoam sadece göründüğü gibi basit bir inşaat köpüğü değildir. Bu nedenle de diğer alternatif zemin dolgu malzemesi fiyatlarına göre geofoam dolgu fiyatları oldukça değişkenlik gösterebilir. Hepsi biraz farklı şekillerde fonksiyon göstermektedir. Temel olarak inşaat köpüğü genellikle daha iyi PU olarak bilinen poliüretan maddesine dayanır. PU köpüğün özel bir avantajı, yüksek yalıtım değeridir. PU bazlı montaj köpüklerine ek olarak, asil bazlı varyantlar da vardır. Ancak akrilatların dezavantajı dona karşı dayanıklı olmamalarıdır.

- Tek Bileşenli İnşaat Köpüğü: Basit Çözüm

geofoam-dolgu-uygulaması

Şöyle açıklayalım: Eğer yine oldukça basit bir şekilde çalışan klasiğe geri dönmek istiyorsanız, o zaman tek köpük formundaki PU sünger karşınıza çıkacaktır. Katılaşma, ortamın nemi nedeniyle pratik olarak kendi başına veya “doğal olarak” gerçekleşmektedir. Köpük kabının kuvvetlice sallanması, nemin ve saf, kullanıma hazır yapı köpüğünün birbiriyle reaksiyona girmesini sağlar. Bu durumda PU köpüğü uygulamadan önce yüzeyi hafifçe nemlendirin. Ev bitkileri için ticari bir atomizer bunun için çok uygundur. Ardından tek bileşenli köpüğü istediğiniz yere getirmeniz yeterlidir. Tamamen yeterli nem olmadığı için köpük nihai olarak düzgün şekilde gürleşemez. Bu oran en az yüzde 30 olmalıdır. Temel olarak, köpük dışarıdan içeriye doğru kademeli olarak sertleşir. Montaj köpüğünüzle 15 ve 25 santigrat derece sıcaklıkta çalışmak en iyisidir, ancak 30 derece oda sıcaklığı da faydalıdır. Özetle bu, düşük ortam sıcaklığının ve düşük ortam neminin geofoam döşenme sürecini olumsuz etkilediği anlamına gelmektedir. Öte yandan, yüksek ortam sıcaklığı ve yüksek ortam nemi tek bileşenli inşaat köpüğü üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir.

- İki Bileşenli Geofoam: Katılaştırıcı Katkı Maddesi İle

İki bileşenli geofoam köpüğü tek bileşenli köpüklerin aksine, bu varyantlar aynı zamanda kullanılan bir sertleştiriciye sahiptir. Aerosol varyantı, halihazırda doğrudan basınçlı şişede bulunan iki bileşen ile tanımlanmaktadır. Bu durumda içeriğe dahil edilmiş olan sertleştiriciyi kendiniz döşeme esnasında aktive etmelisiniz. Bu aktivasyonu gerçekleştirdikten sonra kalan malzemeleri istediğiniz gibi karıştırabilirsiniz. Geofoam üreticilerine göre çift goefoam köpük diğer dolgu malzemelerine kıyasla çok daha farklı bir işleve sahiptir. Onu benzersiz yapan nedir? İçerideki iki bileşen sadece uygulama sırasında karıştırma tüpünde bir araya gelmesi olarak açıklanmaktadır. Bu köpük gerçekten çok hızlı sertleşir. Böylece, yeterince sağlam hale geldiğinde beklemeniz ve sürekli kontrol etmeniz gerekmez. Bir bileşenden ve iki bileşenden yapılan köpükler birbirinden nasıl ayırt edilebilir? Tek bileşenli köpüklerin aksine, iki bileşenli köpükler daha yüksek bir toplam mukavemet sağlar, hava geçirmez ve su geçirmezdir ve çok daha hızlı sertleşir. Bu nedenle, inşaat uygulamalarında kapı ve pencerelerde özellikle yalıtım malzemelerinin yanı sıra çift bileşenli köpükleri kullanabilirsiniz.

Geofoam gibi yenilikçi bir ürün ile ilgili her şeyi takip etmek ve düşük kaliteyi yüksek kaliteden ve dolayısıyla uzun ömürlü montaj köpüğünden neyin ayırdığını daha detaylı öğrenmek istiyorsanız sizin için yerinde bir cevabımız var!

Ürünü satın almadan önce, üreticinin bilgilerinde aşağıdaki teknik standartlara ve notlara dikkat etmek en mantıklı sonuca varmanıza yardımcı olacaktır:

Geofoam Seçiminde Teknik Özellikler
1.      Hava kabarcığı içermeyen ince hücreli köpük yapısı
2.      Yüksek boyutsal kararlılık
3.      Geniş sorumluluk alanı
4.      RAL ve EnEv uygunluğu
5.      CE işareti
6.      EN 15851